Kietoutuneisuus

Kietoutuneisuuden tunnelukko sananmukaisesti k i e t o o ihmisen kiinni joko vanhempaansa tai kumppaniinsa. Kietoutuneisuus ilmenee mielipiteissä, jotka ovat yleensä aina samat kuin henkilöllä, johon nojaat. Et ilmaise omia ajatuksiasi, vaan olet aina samaa mieltä kuin tuo toinen henkilö. Suustasi kuuluu usein ”ihan sama, minulle käy kaikki, otan sen mitä sinäkin, ei mitään väliä, se on ihan hyvä.” Luultavasti et ole koskaan päässyt tutustumaankaan itseesi ja ajatuksiisi, koska kietoutuneisuus on ollut sinussa koko elämäsi ajan. 

Tyypillistä on myös syyllisyyden tunne, jos joskus teet jotain ominpäin, etkä jaa sitä kietoutumisesi kohteen kanssa. Usein kohde on oma äiti, jonka kanssa yhteydenpito on aikuisena liioitellun tiivistä. Saatat kysyä jokaikiseen ongelmaasi vastausta häneltä ja elätte kuin symbioosissa. Joskus myös äideillä on vaikeuksia irrottaa lapsistaan heidän kasvaessa, vaikka luonnollinen kehityskulku on päästää lapsi itsenäistymään ja kasvamaan omaksi itsekseen. 

Toisinaan kumppanit ovat keskenään kuin liimattuja toisiinsa, jolloin saattaa olla kyse epäterveestä kietoutumisesta. Suhteen alussa tällainen erossa olemisen mahdottomuus kuuluu kuvioon, mutta jos suhde etenee terveesti, syntyy itsenäistymisvaiheessa tarve omaan tilaan. Aina niin ei käy, vaan kaksi ihmistä alkaa muistuttamaan yhtä. Tällöin oma itse on uhrattu toisen vuoksi, jotta yhteys ei katkeaisi. Kietoutuneisuus onkin sukua uhrautumisen tunnelukolle, mutta piirtyy vielä vahvemmin kahden ihmisen väliseksi hengittämättömäksi tilaksi, jossa kumpikaan osapuoli ei voi hyvin. 

Käytännön harjoituksia lukon itsessään tunnistaville: 

Mene, tee ja kokeile. Tee erilaisia asioita yksin ja porukassa, kuitenkin ilman kietoutumisesi kohdetta. Vaikka se tuntuisi kuinka mahdottomalta, tee se silti. Kokeile mikä tuntuu sinusta hyvältä, mistä nautit, mikä herättää mukavia tuntemuksia. On täysin luonnollista, että ensin mikään ei välttämättä tunnu miltään, etkä oikein tunnista mielihyvän tunteitasi. Ethän ole koskaan päässyt harjoittelemaan asioita oman itsesi kautta. 

Erilaisten kokemusten hankkiminen on kuitenkin todella hyvä keino alkaa selvittää mikä oma juttusi on. Testaa ja kokeile, hyppää rohkeasti (vaikka pelottaa) uutta päin ja hae tukea toisilta ihmisiltä matkallasi!